Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Mag ik me even voorstellen?

Mag ik me even voorstellen?

Bijna één jaar zie ik mijn naam tussen mijn sympathieke collega’s van het Steunpunt Korte Keten schitteren. Wees er maar zeker van dat dit de nodige fierheid met zich meebrengt.

Om precies te zijn, sinds dinsdag 17 maart 2020 kreeg ik mijn stoel aangewezen binnen het team van Steunpunt Korte Keten die zou wisselen tussen de kantoren in Wijgmaal en Sint-Denijs.

Maar diezelfde dag kwam helaas Corona een stokje tussen de wielen steken. Met de handen vol brochures, laptop en goede moed stapte ik die avond op de trein richting een nieuw aangekleed bureau in mijn huiskamer. Thuiswerken was door de overheid opgelegd en daar startte dus ook mijn tweede werkdag. Door de ervaring die ik had opgedaan, de vele jaren dat ik aan zuivelverwerking en onthaal op de boerderij deed op mijn eigen bedrijf, had ik al een beetje voorsprong met mijn kennis… dacht ik! Het heeft een hele poos geduurd vooraleer ik wegwijs raakte in de vele wetgeving en regels die bij de opstart van een Korte Keten activiteit komen kijken. Zelfs tot op vandaag merk ik dat er heel veel opzoekwerk nodig is en dat elk advies maatwerk vereist.

In tussentijd heb ik niet alleen al heel wat namen en bedrijven de revue zien passeren, maar ook verschillende suggesties om te starten met Korte Keten. De ene ondernemer kiest liever voor de investering in een automaat terwijl een ander de hoevewinkel een warm hart toedraagt omwille van het contact met de klant die op het bedrijf langskomt. Er zijn zoveel mooie initiatieven die in mijn mailbox terecht komen dat ik bijna zelf opnieuw de “goesting” krijg om met Korte Keten te starten. Neem nu het initiatief van een picknick-mand te kunnen aanbieden aan de wandelaar die op zoek is naar een alternatief voor het gesloten cafeetje op de hoek, workshops of teambuilding waarbij je tot ambassadeur van jouw landbouwbedrijf wordt gebombardeerd, pop-up met yoghurtdrankjes, ijsjes en zuiveldesserten in alle vormen en smaken, vleespakketten waarbij je als consument “proeft” wat je eet en beseft dat het vlees op jouw bord met respect werd verzorgd. Kortom, er schiet plaats te kort om al die prachtige initiatieven in onze land- en tuinbouw op te sommen.

Uit solidariteit en samenwerking tussen twee bedrijven zie je prachtige concepten ontluiken. Zo kon je in prille corona-tijden de sierteler uit jouw buurt een warm hart toedragen door in de hoevewinkel van een collega een bloemetje te kopen naast jouw aankoop van patatjes en melk, vlees en groenten of pudding en ijs..

Naast al dat bloeiend lekkers op het platteland waren er helaas ook af en toe bedrijven die het toch niet zo goed meer zagen zitten om te gaan starten in de Korte Keten. Ook zulke verhalen vind ik win-verhalen omdat er minutieus wordt nagedacht of Korte Keten wel iets voor hen is.

Omdat het misschien fijn is voor jou als korte keten producent om te weten wie jouw mailtjes beantwoordt, geef ik graag mee dat ik het ben die elk mailtje nieuwsgierig openklik. Soms eens met een zucht en denkrimpels, maar elke keer met veel passie beantwoord.

Jullie vragen doen mij vaak mijmeren naar het verleden toen ik samen met mijn man Peter Boghaert én onze drie zonen naast het nieuwe melkveebedrijf hadden besloten om te starten met korte keten. Ik had de smaak al van voorheen te pakken omdat ik op het bedrijf van Peter zijn ouders ook al in de wondere wereld van zuivelproducten was gedoken. Yoghurt, kaas en ijs, mijn gezin waren proefkonijn en hun “hmmm” en “ooohjes” stimuleerden mij om toch met een hoevewinkeltje te starten. Ik moet bekennen dat er momenten waren dat we al eens binnensmonds hebben gevloekt Ja, je hebt mij door, ook luidop! Tijdens de drukte in het voorjaar of wanneer er net een paar handen tekort schieten tussen de koeien in de stal -terwijl ik de klanten aan het bedienen was- stel je je soms wel eens de vraag of het allemaal wel haalbaar is. Dat is zo, ook al sta je met je hele gezin achter het verhaal van korte keten, niet alle dagen of momenten zijn je even lief.

Omdat ons bedrijf -zoals ze dat bij ons in de streek zo mooi verwoorden- in het Hol-Van-Pluto lag, ben ik zelf op zoek gegaan naar alternatieven zoals de Buurderij. Twee keer in de week een gezonde spanning of ik wel goed had geteld en de juiste producten voor de klanten mee had. Maar elke keer maakten de koelboxen met zuivelproducten plaats om bakken vol energie mee naar huis te nemen en er tot de week erna van te genieten. De waardering en vertrouwen die je terugkrijgt zijn onbeschrijfelijk!

Het meeste voldoening haalde ik echter wel uit de vele workshops “yoghurt en boter” maken op de boerderij. Wat kon ik genieten van de witte yoghurtsnorren boven de leerlingen hun bovenlip. PRACHTIG was dat en hartverwarmend hoe ik hen aan mijn lippen zag hangen terwijl ik vol passie over de landbouw aan het vertellen was. Het gebeurde wel eens dat ik op straat plots werd aangesproken met “Hé dag boerin Tineke”! Mijn hart maakte telkens een vreugdesprongetje en ik hoopte dat ze naast mijn naam ook mijn verhaal nog herinnerden. Wie weet wordt ooit één van hen wel minister en maakt hij of zij in het parlement nét dat verschil voor ons boeren. … We dromen verder!

Sommigen van jullie zullen mijn naam binnen de agrawereld ook wel al zien verschijnen hebben. Ik kan er nog versteld van staan hoe de dames van land- en tuinbouw elkaar zo kunnen versterken. Zowel vorming als steun, er zijn voor elkaar ongeacht in welke omstandigheden … ik ben oprecht FIER om AGRAVROUW te mogen zijn.

Misschien is dit wel een uitgelezen kans om de lieve dames van Agra Reinaert in de bloemetjes te zetten omdat zij VIER (ja echt waar VIER!!!!) maanden voor mij en mijn zonen hebben gekookt toen mijn lieve man plots was overleden en ik opeens het vele werk en administratie op de boerderij moest zien rond te krijgen Hartverwarmend!

Lieve mensen, ik hoop oprecht dat jullie net al ikzelf bakken vol energie en voldoening halen uit alles wat jullie doen op jullie bedrijven. Probeer om af en toe eens de tijd te nemen om samen met jullie gezin te genieten van wat jullie allemaal op jullie bedrijven hebben gerealiseerd.

Neem jouw gezin onder de arm mee naar buiten, neem plaats op het “familie”-bankje en terwijl jullie gulzig likken aan een ijsje van de hoeve, knabbelen aan een brochetje met mals vlees en verse groentjes, drinken van een glaasje fruitsap … wees trots op wat jullie hebben bereikt, wees oprecht fier dat ik als klant mijn mandje vol (h)eerlijks lekkers kan komen vullen bij jullie op de boerderij en kan luisteren naar het geboorteverhaal van kalfje “Sloeberke”. Geniet van deze weinige, maar fijne momenten om met jouw gezin te dromen over de toekomst, om te genieten dat de gewassen zo fris-groen op de velden staan te wiegen in de wind, om de koeien die rustig liggen te herkauwen en de varkens die in de verwarmde stal knorren van “contentement”. Zulke kleine genietertjes maken GROTE dagen!

Ik stuur jullie een warme knuffel en zie jullie graag tot mails en hopelijk ook eens in levende lijve.

Tineke, jullie adviseur Oost- en West-VlaanderenE-mail |