Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Geldt de tijdelijke BTW-verlaging ook voor mijn hoeveterras? SBB geeft raad

Sinds 8 juni 2020 werd het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten tijdelijk verlaagd van 12% naar 6%. Deze maatregel is van kracht tot en met 31 december 2020. Kan ik met mijn hoeveterras daar ook van genieten? Een expert van SBB, licht toe:

Wat wordt er tijdelijk veranderd en voor wie?

De tijdelijke btw-verlaging geldt voor alle restaurant – en cateringdiensten, dus zowel op eten (normaal aan 12%) als op de dranken (normaal aan 21%). Alcoholische dranken worden hiervan uitgezonderd en zijn nog steeds onderworpen aan het 21% btw-tarief.

De inrichting waar de ‘restaurant- en cateringdiensten’ worden genoten is irrelevant. Wat telt is de kwalificatie als ‘restaurant- en cateringdienst’. Samenvattend: eten en/of drank voor verbruik ter plaatse. Onder eten verstaat men inderdaad ook ijsjes, wafels, enz. De tariefverlaging geldt dus zeker ook voor het hoeveterras.

Concreet: melkveebedrijven waar klanten kunnen genieten van een ijsje ter plaatse, kunnen het btw-tarief voor ijs tijdelijk van 12% naar 6% btw laten gaan.

Opletten! goederen, diensten en het Geregistreerd Kassasysteem

Het veranderen van het btw-tarief, maakt niet dat de kwalificatie als ‘dienst’ (tegenover een ‘goed’ dat je aankoopt in de winkel om elders/thuis te gaan nuttigen) wordt gewijzigd. Een ijsje dat ter plaatse wordt gegeten en nu (tijdelijk) aan 6% btw is onderworpen, blijft een restaurantdienst en wordt geen levering. Dat is relevant voor de plaatsbepalingsregels, maar vooral ook voor de omzet die relevant is voor de berekening 'witte kassa'. Men moet een Geregistreerd Kassasysteem (de zogenaamde “witte kassa”) hebben van zodra er 25.000 EUR omzet wordt behaald uit het "eten voor verbruik ter plaatse". Voor uitbaters van een hoeveterras die nog niet (helemaal) aan deze drempel zitten, kan dit relevant zijn. Ook moet er nog steeds een btw-bonnetje of GKS-ticket worden uitgereikt, onder dezelfde voorwaarden als voorheen.

Wat moet ik praktisch in orde brengen?

De GKS moet geherprogrammeerd worden. Dit moet 'zo snel als mogelijk gebeuren'. De kassaleveranciers moeten hiervoor de ‘maaltijden’ (eten) linken aan het 6% tarief (code A), alsook de niet-alcoholische dranken. Is deze aanpassing niet tijdig gebeurd (dus na 8/06, wat logisch is gezien de timing), dan kan er achteraf een herberekening gebeuren van de verschuldigde btw eventueel door de boekhouder. Dit moet gebeuren op basis van de gegevens van de GKS (o.a. de dagrapporten). Het bewijs hiervan moet worden bijgehouden.

De btw-bonnetjes mag je manueel aanpassen (12% doorstrepen en er 6% van maken). Gezien het feit dat de maatregel tijdelijk is, moeten er geen nieuwe btw-bonnetjes besteld worden.

 

Verkoopprijzen in de horeca zijn in de meeste gevallen inclusief btw. Voor de consument verandert deze aanpassing van het tarief in principe niets aan de prijzen die zijn aangeduid op de kaart/in de zaak.  Het verschil in tarief is dus voor de uitbater en niet voor de consument.

Ondertussen werden ook de forfaits (vb. hoeve-ijsbereider) in die zin aangepast.

Meer weten over de dienstverlening van SBB voor ondernemers in de Korte Keten? Maak een afspraak bij een SBB-kantoor in jouw buurt.

 E-mail |