Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Duurzame helden 2019 bekend

 Duurzame helden 2019 bekend

Eind september werden in het kader van De Week van de Duurzame Gemeente de Duurzame Helden bekend gemaakt.
95 Vlaamse gemeenten nomineerden hun lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen waarvan ze van mening zijn dat ze een bijdrage leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's).

Een aantal land- en tuinbouwers werden ook genomineerd tot Duurzame Held.
Vanuit het Steunpunt zijn we van mening dat nog heel wat meer land- en tuinbouwbedrijven deze titel verdienen, ook niet Korte Keten bedrijven.

Hieronder vind je een (wellicht niet volledige) lijst van de land- en tuinbouwbedrijven die zich ‘Duurzame Held’ mogen noemen
Bogaertsheide: een jonge zelfpluktuin in Kessel waar blauwe bessen geplukt kunnen worden.
De Loods: in de Bioboerderij van vzw De Loods in Aalst worden mensen tewerkgesteld met verschillende statuten. Ze werken in de serre en op het land, in de winkel of in de keuken waar de zelfgemaakte bioproducten zoals pickles, confituren … gemaakt worden.
De Biohoeve: zorgt in Westerlo voor een lokale duurzame landbouw met landbouwers die bijdragen aan de bescherming van het landschap, de natuur en het milieu
De Paardebloemhoeve: biologisch melkveebedrijf, legkippen en een zelfpluktuin in Westmalle
Fruitbedrijf Hermans - Sanen: sinds 1964 worden er in de boomgaard in Retie appels en peren op een milieubewuste wijze geteeld. Zo worden er zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt en als deze al gebruikt worden zijn ze snel afbreekbaar door de natuur. Goede insecten worden ingeschakeld om de schadelijke uit te schakelen.
Hogelandshoeve: recent geopende boerderijwinkel in Hoeselt waar ze o.a. biologische tuinkruiden kweken.
Hoevewinkel Puur Local: in Retie kweken ze al jaren verschillende Franse runderrassen op een natuurlijke manier op de weide. In de winter staan de meeste van onze dieren dan ook ongeveer 4 maanden binnen. De kalfjes zuigen tot rond hun 7 maanden bij hun moeder.
De Goriënberg is dit melkschapenbedrijf in Retie verwerken ze melk tot ijs, kaas, desserten en zuivelproducten die ze vooral verkopen op markten en evenementen.
Ons Dagelijks Groen: is een innovatieve groenteboerderij in Aalst maar daarnaast ook zorgboerderij. De hoevewinkel verkoopt duurzaam eigen geteelde groenten, huisbereide verse soepen en andere verse duurzame hoeveproducten aan. Ons Dagelijks Groen herwaardeert het preigroen-restant door het te drogen tot keukenkruid, op basis hiervan wordt preikaas, preipralines, preimosterd, etc. gemaakt.
Trezemieke: het bedrijf in Retie produceert vlees op een duurzame manier dat je samen met nog andere streekproducten kan kopen in hun hoevewinkel.
't Vier Uiterstenhof: bio melkvee- en groentebedrijf in Houthulst.E-mail |