Vraag:
Als ambachtelijke producent van
confituren en siropen ben ik op zoek naar bruikbare voedingswaarde-tabellen.
Tijdens jullie vormingen Hygiëne en Autocontrole vernam ik dat een echte labo-analyse
om de voedingswaarde te bepalen mogelijk was. Dit blijkt achteraf gezien nogal
prijzig voor de schaal waarop kleinschalige verwerkers actief zijn. Op de
website www.voedingswaardetabel.nl
vind ik dan niet echt wat ik zoek. Op de website www.nubel.com
kan ik wel een gids bestellen, maar geen idee of ik hierin wel de juiste info
terugvind.
Antwoord:
Sinds 2016 is de wetgeving voor
het vermelden van voedingswaarden op voorverpakte voedingsmiddelen van
toepassing. De bedoeling is om consumenten voor aankoop nog betere
productinformatie mee te geven. Gezien de trend van industrieel verwerkte
producten en de opkomst van de aan voeding gerelateerde welvaartsziekten in onze
samenleving is er alvast iets te zeggen over dit soort nieuwe wetgeving.
Voor kleine verwerkers zoals
hoeveproducenten, is iedere bijkomende wetgeving een extra administratieve
horde. Gelukkig houdt de wetgeving wel wat rekening met schaalverschillen en
zijn er enkele uitzonderingen op deze verplichting voorzien. Anderzijds wordt
er via KRATOS-steun een financiële tegemoetkoming voorzien aan producenten die
de voedingswaarden van hun product willen laten bepalen.
1.
Moet ik voldoen aan de verplichting?
Zo is er de uitzondering voor
producenten van kleine hoeveelheden die rechtstreeks aan de eindverbruiker of
aan de plaatselijke detailhandel leveren.
In dit
document van de wetgevende overheid kan je terugvinden hoe een “producent
van kleine hoeveelheden” en “detailhandel” worden gedefinieerd. In het kort:
Wat verstaat men onder “kleine hoeveelheden”?
-
Als je met niet meer dan 4 personen werkt, ben
je voor de FOD Economie een operator van “kleine hoeveelheden” en geniet je dus
een uitzondering voor de verplichting op vermelding van voedingswaarden. Voor
het bepalen van het aantal VTE’s kijkt de controleur van het FAVV, die de controle
op jouw etiket uitvoert, naar het aantal VTE’s van de vestigingseenheid. Dat
wil zeggen dat voor eenzelfde vestigingseenheidsnummer zowel het aantal VTE uit
de detailhandel, verwerking als de primaire productie worden opgeteld.
Wat verstaat men
onder “Detailhandel”?
2.
Voedingswaarden zijn voor mijn bedrijf
verplicht: hoe pak ik het aan?
Kan je niet genieten van de bestaande
uitzonderingen en dien je de voedingswaarden te vermelden op jouw product? Dan
zijn er twee opties:
-
Je
mag de voedingswaardetabel van een vergelijkbaar product in de handel
overnemen.
-
Is
er geen vergelijkbaar product in de handel aanwezig, dan kan je bijvoorbeeld
met behulp van KRATOS-steun de voedingswaarden laten bepalen door het ILVO.
3.
Van
last tot lust: voedingswaarden als USP
Een aantal spelers in de
voedingsindustrie zagen een opportuniteit in de verplichting rond
voedingswaarden. Het bedrijf Koupe
bijvoorbeeld pakte uit met ijs waarin meer proteïnen zitten, maar minder
calorieën, suiker en vet. Misschien zitten er ook verborgen verkoopargumenten
in jouw product? Weet wel dat wanneer je een claim maakt op je etiket, je dit
ook steeds moet kunnen bewijzen.