Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

BoerenMarché: 3 mei lancering wekelijkse boerenmarkt op Tour & Taxis!

BoerenMarché: 3 mei lancering wekelijkse boerenmarkt op Tour & Taxis!

Onze bruisende hoofdstad trekt resoluut de kaart van de Korte Keten. In de Groene Rand rond Brussel worden er enorm veel kwaliteitsvolle producten geteeld. Dankzij een nieuwe boerenmarkt vinden deze nu ook beter hun weg naar de stedelijke consument. 


Op 3 mei 2019 gaat de eerste BoerenMarché van start op de site van Tour & Taxis (12-19u). De Brusselaars kunnen er vanaf dan elke vrijdag terecht voor een breed gamma seizoensgroenten en -fruit, hoevezuivel, brood, honing en ambachtelijke producten op basis van lokale ingrediënten. 


Extensa, de ontwikkelaar van de site, nam het initiatief voor deze boerenmarkt. “Met de BoerenMarché willen we het verhaal van Tour & Taxis verder invullen met een gezamenlijke belevenis, die zowel door buurtbewoners als werknemers van de site gesmaakt wordt. We halen een stukje platteland naar het centrum van Brussel”, zegt Steven Rosseel. “Via een Raad van Boeren willen we inspraak van de producenten garanderen en ervoor zorgen de BoerenMarché haar naam ook waarmaakt.”


Rauwe melk


Dankzij de mooie producten en scherpe prijzen spreekt de BoerenMarché een breed publiek aan. Zo verkoopt Marie-Paule Van Hulle al jaren rauwe melk, roomijs, aardappelen en eieren in hoevewinkel ‘Boerderij- La Ferme Heymans’ in Anderlecht: “Onze rauwe melk is vooral in trek bij Belgen van allochtone origine, die meestal ook grote volumes inslaan”, klinkt het. Vastbesloten om dit marktpotentieel verder aan te boren, waagt ze dan ook de stap om haar producten te verkopen op de BoerenMarché.


Stadsboerderij 


Daarnaast bieden ook een aantal stadslandbouwers hun producten aan. Permafungi is gesitueerd op de site van Tour & Taxis zelf. Deze stedelijke paddenstoelenkwekerij teelt oesterzwammen en witloof op koffiegruis. En BIGH opende met ‘Ferme Abattoir’ de grootste aquaponische stadsboerderij van Europa. Gelegen op het dak van de Abattoir-site in Anderlecht is ze goed voor 2000 m² aan serres voor tuinbouw en aquaponische viscultuur en 2000 m² groenteteelt in openlucht. Naast gestreepte baars zal de Ferme Abattoir ook tomaten, kruiden en microgroenten verkopen.In totaal brengen zo’n 15 producenten uit het Brussels gewest, het Pajottenland, de Brabantse Kouters en het Dijleland lokale producten naar de stad. Zo verbindt Tour & Taxis niet alleen de Brusselse wijken, maar ook de regio’s met elkaar. De wekelijkse BoerenMarché gaat van start op vrijdag 3 mei op de site van Tour&Taxis van 12-19u op het Muziekplein. 


Project Brussel Lust


Steunpunt Korte Keten faciliteert de opstart van de BoerenMarché in het kader van het project Brussel-Lust. Dit project ontplooit nieuwe marktkansen in het Brussels gewest voor land- en tuinbouwers uit de Groene Rand. Een project van Steunpunt Korte Keten, Innovatiesteunpunt en Bioforum, met steun van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid en de Europese Unie. 

 

Meer info: www.steunpuntkorteketen.be/projecten

E-mail |