Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Vijf tips rond kostprijsberekening

Het belang van een goede kostprijsberekening kan niet voldoende benadrukt worden. Onderzoek toonde namelijk aan dat Pricing/Cost issues de 5de grootste faalreden is voor startups. Een goede prijszetting op basis van een correcte kostprijsberekening bepaalt dus mee de slaagkans van (startende) ondernemers. Hieronder kort vijf tips rond kostprijsberekening vanuit het Steunpunt Korte Keten:

1. Tel steeds al je kosten

Verlies naast je ingrediënts- of productiekosten ook je indirecte kosten niet uit het oog. Voorbeelden zijn marketingkosten (website, flyers,…) of andere verkoopkosten (standgelden markt, vervoer of leveringen,…). Bepaal voor de indirecte kosten evenwichtige en logische verdeelsleutels en neem de verdeelde kosten zeker mee in je kostprijsberekening.

2. Vergeet je eigen arbeid niet

Ook jouw tijd is een kostenpost, neem deze dus zeker mee in je berekening, of hou dit zeker in je achterhoofd want in veel gevallen telt deze post erg door in het totaal plaatje.

3. Tel liever te ruim dan te krap

Deze tip spreekt voor zich. Werk zo gedetailleerd mogelijk. Twijfel je? Ga voor het worst-case scenario en rekenen liever te ruim. In een tweede fase kan je dan bijschaven indien nodig.

4. Maak ook tijd voor een nacalculatie

Dé juiste kostprijsbenadering bestaat niet. Kies de manier die past bij jou en jouw product(en). Maak ook geregeld ruimte om je berekeningen op punt te stellen via een nacalculatie.

5. Bespreek je berekeningen eens

Laat eens een ander paar ogen naar je berekeningen kijken want dit zorgt ongetwijfeld tot interessante inzichten en conversatie.

Weet dat je als lid van het Steunpunt Korte Keten gratis bij ons terecht kan voor tweedelijns advies rond dit thema. We beschikken o.a. over een set rekenmodules waarmee ook jij aan de slag kan. Bovendien gaan we erg graag samen met jou aan het (na)rekenen. Interesse? Mail ons voor meer informatie.