Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Verkoop van 't veld of ambulante verkoop

Producenten van seizoenproducten zetten vaak tijdelijk in op een eerder beperkte thuisverkoop. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van asperges, witloof, aardbeien, kleinfruit ... Afhankelijk van de commerciële kansen van jouw locatie, kan deze tijdelijke verkoop op het veld of via een kraampje langs de weg plaatsvinden. Afhankelijk van de verkooplocatie, dien je wel de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen.

Veldverkoop

Wie eigen groenten of fruit vanop het eigen veld aan de consument wil aanbieden, kan dat wettelijk gezien onder het statuut van landbouwer doen. De verkoop van eigen producten op de plaats van productie wordt in de wet op ambulante handel (25 juni 1993) niet aanzien als een ambulante handel.

Wel blijft het aangeraden om op voorhand met het lokale bestuur door te spreken over jouw initiatief. In het kader van verkeersveiligheid op de voorziene locatie en de lokale interpretatie van de huidige corona-maatregelen (markten mogen, jaarmarkten niet) is zulk gesprek aangewezen om discussie tijdens opstart van je verkoop te voorkomen.

Wie ook producten van collega-landbouwers wil verkopen wordt een detailhandelaar, en dient dit ook zo te registreren bij het FAVV en via het sociaal secretariaat in de KBO.

Een dagontvangstenboek per verkooppunt is voor fiscale inspectie een basisvereiste.

Ambulante detailhandel

Met ambulante handel bedoelt men de detailhandel (verkoop aan de eindconsument) op een locatie buiten de eigen vestigingseenheid. Voor deze activiteit is een registratie als ambulante handelaar bij het FAVV en in de KBO nodig. Via jouw sociaal secretariaat vraag je ook het type leurkaart aan dat het beste past bij jouw situatie.

De meeste lokale besturen hebben specifieke zones afgebakend waar ambulante handelsactiviteiten mogen plaatsvinden. Sommige lokale besturen heffen een lokale taks op deze activiteiten. Informeer je dus goed bij jouw dienst lokale economie over standplaats, eventuele taksen en andere administratieve verplichtingen.

Levering na verkoop

Enkele ondernemers hebben de weg naar e-commerce gevonden. Het leveren van verkochte producten op een afgesproken locatie, zoals bijvoorbeeld het systeem van Boeren & Buren werkt, valt wettelijk niet onder ambulante verkoop.

Zodra er impulsaankopen mogelijk zijn (dwz. de klant kan op het moment zelf beslissen of hij koopt of niet), ben je wettelijk gezien wel een ambulante handelaar zodra je buiten jouw eigen vestigingseenheid producten verkoopt.

De algemene aandachtspunten voedselveiligheid bij ambulante verkoop kan je hier terugvinden.

Heb je nog vragen rond wetgeving? Stel ze per mail op ferm.steunpuntkorteketen@samenferm.be

TIP! Voor je van start gaat, kan het interessant zijn om de rendabiliteit van jouw initiatief te becijferen. Hier bieden we rekenschema’s op maat aan. Interesse neem contact op met Koen Vanhentenrijk per mail kvanhentenrijk@samenferm.be