Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Nieuwe lokale nicheteelten: iets voor jou?

Quinoa, blauwmaanzaad, deder, saffloer, …Heb jij interesse om een nieuw gewas te telen, maar heb je nog niemand gevonden die het voor jou wil verwerken en verkopen? Geen probleem want wij gaan met jou op zoek naar de perfecte match tussen landbouwer, verwerker en verkoper en ondersteunen je bij het uitwerken van je plannen.

Droom je ervan om in je winkel quinoa aan te bieden die geen wereldreis achter de rug heeft? Zie je brood met vergeten graansoorten wel zitten? Geloof je ook dat nieuwe gewassen hier kunnen gedijen door het veranderende klimaat? Dan ben jij misschien de ontbrekende schakel die we zoeken!

In het Praktijkpunt Landbouw wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar teelten die nieuw zijn voor onze streken, denk bijvoorbeeld aan quinoa, zoete aardappel, blauwmaanzaad,… Daarnaast gebeurt er ook onderzoek naar teelten zoals deder, saffloer of haver die in onbruik raakten maar omwille van hun voedingswaarde of andere toepassingsmogelijkheden opnieuw beloftevol zijn. Naast de teelttechnische ondersteuning van landbouwers willen we in het Praktijkpunt ook rendabiliteit en duurzaamheid nastreven. Daarom zetten we de stap van praktijkonderzoek naar ontwikkeling van korte ketens voor deze gewassen. Samen gaan we op zoek naar de perfecte match tussen landbouwer-verwerker en verkoper omdat we geloven dat iedereen daar beter van wordt.

Ben jij geïnteresseerd in ons project? Wil jij een onmisbare schakel zijn in een nieuwe Korte Keten? Neem contact op met ons: wij ondersteunen je bij het vinden van de juiste partner(s) en denken mee over goede onderlinge afspraken.

kathelijne.ferket@vlaamsbrabant.be
0495/65 20 25
Praktijkpunt Landbouw, Blauwe Stap 25, 3020 Herent
 

Het project ‘Streek(k)eten: korte ketens voor innovatieve nicheteelten’ wordt gerealiseerd met de steun van Europa, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.