Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Milieuvriendelijke verpakkingen als verkoopargument

Sinds Mei Plasticvrij en de beelden van oceanen vol plastiek hebben consumenten steeds meer aandacht voor meer milieuvriendelijke verpakkingen. Ook van hoeveproducenten krijgen we steeds meer vragen hierrond.

Dat is niet verwonderlijk, want naast milieuvoordelen, wordt een milieuvriendelijke verpakking ook steeds meer een verkoopargument. We zetten enkele eenvoudige richtlijnen voor meer circulaire verpakkingen op een rijtje. Bij circulaire verpakkingen worden de grondstoffen steeds opnieuw ingezet en sluiten we de kringloop.

  • Laat klanten waar mogelijk hun eigen verpakking meebrengen. Zo gebruik je verpakkingsmateriaal dat al bestaat. Het is ook goedgekeurd door het FAVV. Je hebt wel het recht verpakkingen te weigeren als ze te vuil zijn en je daardoor je eigen producten in gevaar brengt. Op olijfolie na mag je alle producten in bulk verkopen. Communiceer duidelijk naar je klanten dat ze welkom zijn met hun eigen verpakking. Je kan ze daartoe ook motiveren door bvb. een spaarkaart te voorzien die je afstempelt telkens ze hun eigen verpakking meebrengen en hen bij een volle kaart belonen met een duurzaam kadootje of een korting. 
  • Herbruikbare verpakkingen zijn in de korte keten altijd meer circulair dan wegwerpverpakkingen. De winnaar zijn glazen potjes en bokalen. Je kiest zelf of je werkt met een statiegeldsysteem of niet. Kies je voor statiegeld, zorg er dan voor dat de prijs van het potje zeker de aankoopprijs dekt. Het voordeel van statiegeld is dat klanten sowieso nog eens moeten terugkomen naar je winkel en hoogstwaarschijnlijk weer opnieuw iets kopen. Goed voor de klantenbinding dus. Nadeel is dat je de verpakkingen zelf nog (extra) moet reinigen en dat dit extra werk met zich meebrengt.
  • Let op met biogebaseerde verpakkingen (= met een biologische grondstof) of biodegradeerbare verpakkingen (kunnen afbreken in compost). Biogebaseerd betekent niet dat het ook biodegradeerbaar is en dat zorgt voor veel verwarring bij de consument. Bovendien mogen zelfs biodegradeerbare verpakkingen niet bij het GFT (soms wel bij de thuiscompost) en zorgen ze voor een andere soort plastiekstroom als consumenten ze in de roze of paarse zak gooien, wat de recyclage bemoeilijkt. Voorlopig zijn deze verpakkingen dus niet te verkiezen. 
  • We weten dat herbruikbare verpakkingen niet altijd mogelijk zijn. Het Steunpunt onderzoekt daarom dit jaar voor een aantal producten de meest circulaire wegwerpverpakkingen.