Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Kamperen op het landbouwbedrijf

Hip in Nederland, opkomend in Vlaanderen: Kamperen op het landbouwbedrijf. Welk potentieel een landbouwbedrijf heeft in het kader van hoevetoerisme, hangt af van veel factoren zoals bijvoorbeeld de ligging van het bedrijf, maar zeker ook de talenten en interesse van de bedrijfsleiders. Er zijn verschillende formules mogelijk.

Sommige landbouwers voorzien staanplaatsen waar bezoekers hun tent of camper kunnen neerzetten. Hou er rekening mee dat bijkomende verhardingen of infrastructuur niet toegelaten zijn zonder vergunning. Laat bezoekers bijvoorbeeld kamperen in de boomgaard of pluktuin.

Anderen bieden volledig uitgewerkte verblijfsformules aan. Hou hier echter wel in het achterhoofd dat de constructies na vier maanden afgebroken of verplaatst moeten worden tenzij je een omgevingsvergunning voor de constructies hebt verkregen. Voorzie eventueel beperkt gemeenschappelijk sanitair en kookgelegenheid in bestaande gebouwen of mobiele units.

Verschillende bedrijven bieden vandaag oplossingen op maat. Denk bijvoorbeeld aan Camperstop, Reis naar de boer, Camp2Camp of Slow Cabins.

Meer info over logeren op de boerderij kan je vinden op de website Toerismeboeren.