Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Hoevewinkel meets Too Good To Go

Heb jij soms ook overschotten in je hoevewinkel die je moet weggooien? Misschien is Too Good To Go wel dé oplossing voor jou. 

Steeds meer Vlamingen kopen bewust. Too Good To Go is een app die mogelijkheden van moderne communicatie verbindt aan de strijd tegen voedselverspilling. Het concept is simpel: op basis van hun adres kunnen mensen zoeken naar winkels in de buurt die voedseloverschotten aanbieden aan een verminderde prijs. We spraken met de uitbater van een hoevewinkel over zijn ervaringen met het systeem:

Hoe werkt dit systeem eigenlijk?

“Het concept valt eigenlijk behoorlijk goed in de smaak. Rond de middag beslissen we welke producten die avond of de volgende dag in de vuilbak zouden moeten. Wij maken dan een aantal pakketten en zorgen ervoor dat je in de app kan zien dat er bijvoorbeeld 4 pakketten beschikbaar zijn in onze winkel”.

Hoe zit dat financieel?

“De pakketten moeten producten bevatten ter waarde van 12 euro, en de klant betaalt dan 4 euro. Zelf houden we er 3 euro per pakket aan over, want Too Good To Go houdt zelf 1 euro voor het gebruik van de app in. Mensen komen binnen met hun digitale bestelbon, laten die scannen en nemen het pakket mee.”

Wat zit er in die pakketten?

“Mensen weten op voorhand niet wat er in de pakketten zit, aangezien dat afhangt van de overschotten, maar weten wel dat het voornamelijk groenten en fruit zal zijn. Soms vullen we ook aan met een yoghurtje dat dreigt te vervallen, aangezien we ook wat zuivel van een collega in de hoevewinkel hebben.”

Zou je het systeem aanraden aan een collega?

“Voor ons is het een interessant systeem omdat we nog iets krijgen voor voeding die we anders zo goed als zeker moeten weggooien en omdat we er nieuwe klanten mee bereiken. Veel mensen die nog geen klant waren kwamen via Too Good To Go bij ons, en kopen dan toch ook vaak ineens nog wat andere zaken aan. Voor ons is het heel weinig administratie, en een keer per maand krijgen we van Too Good To Go de vergoeding voor de pakketten van die maand. Ik kan het alleen maar aanbevelen.”

Ben je zelf benieuwd of het concept wat voor jou is?
Meer info vind je op de website.