Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

E-commerce in de Korte Keten

 

Wat is E-Commerce?

 

E-commerce is de verzamelnaam over verkoopsystemen via het internet. Met een bestelluik op een website kunnen ook landbouwers er bijvoorbeeld voor kiezen om hun producten aan te bieden aan een breed publiek. Kopen via het internet zit in de lift. Rond het online bestedingsbedrag sneuvelen er jaarlijks Belgische records. Uit onderzoek in opdracht van BeCommerce bleek ook dat de online aankoop van voedingsproducten een sterke stijger is op webshops.

In het verleden werden reeds straffe pogingen ondernomen om de doorbraak van e-commerce in de Korte Keten te forceren. Toch lijkt de grote omslag in deze vorm van verkoop op afstand voor onze sector nog wat op zich te laten wachten. Vooral het proces na de online verkoop, de relatief dure distributie op maat van de besteller, leek voor vele projecten een doorbraak in de weg te staan. Te meer voor een concept waarin een eerlijke prijs het uitgangspunt is.

 

Zit er potentieel in voor de Korte Keten?

 

 

Een vooruitstrevende ondernemer biedt zijn producten via verschillende marktkanalen aan. Toch heeft E-commerce in de Korte Keten, gelet op de factoren bekendheid, gebruik en consumentenvoorkeur, nog stappen te zetten in Vlaanderen. Zo blijkt althans uit een marktonderzoek in opdracht van KBC uit 2017. Anders dan een oudere generatie, zouden Vlamingen jonger dan 35 jaar wel vaker teruggrijpen naar online platformen voor Korte Keten. Met het oog op de klant van de toekomst, lijkt op zijn minst een vorm van aanwezigheid op het internet een must te worden.

 

Toch lijkt de doorsnee land- en tuinbouwer te aarzelen in het online te koop aan bieden van zijn producten. Uit bovengenoemd onderzoek bleek immers dat slechts 5% van de respondenten uit de sector zijn producten online ter beschikking stelde. Nog eens 5% van de respondenten zou wel van plan zijn om dit in de toekomst te gaan doen.

 

Waar kan ik terecht? Enkele bestaande platformen aan het woord:

 

Het Steunpunt vroeg aan enkele bestaande webshops rond Korte Keten hun platform voor te stellen. In volgende edities van onze nieuwsbrief zullen we ieder platform in detail aan het woord laten.

Linked.Farm biedt een coöperatief digitaal platform aan voor je verkoop in de korte keten. Het is gebruiksvriendelijk én betaalbaar. Als coöperant word je mede-eigenaar van het systeem. Het ondersteunt verkoop, logistiek en facturatie aan particulieren (B2C), bedrijven (B2B) en via abonnementen. Je krijgt een webshop onder je eigen bedrijfsnaam of samen met collega-boeren.

Boeren & Buren is een korte keten netwerk. Via de website boerenenburen.be kunnen consumenten rechtsreeks van lokale Boeren kopen. Eenmaal per week komen de Buren hun bestelling dan afhalen op een vaste locatie, de Buurderij, waar de producenten ook aanwezig zijn. Zo leren de consumenten de mensen achter hun voedsel terug kennen en ontstaat er een nieuwe dynamiek in de buurt. Boeren & Buren stelt zo het digitale ten dienste van de Boeren. Interesse om aan te sluiten bij het netwerk? Klik hier.

Local Food Works is een startend online platform voor de verkoop van lokale producten. De eerste gebruiker, Voedselteams vzw, fungeert tegelijkertijd ook als contactpersoon voor dit platform. Wil je te weten komen wat het platform voor jou kan betekenen? Neem dan rechtstreeks contact met het aanspreekpunt Hilde Delbecque.

Ook Naruda biedt software om rechtstreeks aan consumenten te verkopen. Het laat ook logistieke organisaties in de Korte Keten toe om bestellingen te bundelen op naam van de consument. Het platform is in volle ontwikkeling en heeft het opschalen van de Korte Keten als doel. Klanten kunnen ook abonnementen rond vaste producten aanmaken. Een reservesaldo maakt de juiste afrekeningen eenvoudig. Onder meer www.puurlimburg.be maakt gebruik van dit platform.

 

Enkele tips voor je van start gaat...

 

... zet je best jouw behoefteanalyse voor dit nieuwe verkoopkanaal op papier. Moet jouw webshop enkel inkomende bestellingen kunnen genereren? Hoe belangrijk vind je het om ook foto’s bij jouw producten te kunnen tonen? Moet de klant na bestelling ook online kunnen betalen? Wil je specifieke data uit de webshop connecteren met het voorraadsysteem van jouw distributeur of het boekhoudsysteem van jouw bedrijf? Wil je kunnen variëren in bestel- en leverdagen? ... Stuk voor stuk belangrijke vragen waar je best op voorhand even de tijd voor neemt.

... maak je best een goede leveranciersanalyse voor de webshop op. Wellicht is wat je nodig hebt niet nieuw, en zijn er vandaag reeds formules op de markt die jouw behoefte kunnen coveren. Tegelijkertijd blijkt dit ook een markt te zijn met heel wat prijsverschillen tussen aanbieders en hun producten. Contacteer op basis van jouw behoefte dus zeker meer dan één leverancier.

... breng je best de optimale informatiestroom van bestelling, verwerking, levering, afrekening en dienst na verkoop in kaart voor jouw bedrijf. Stel jezelf de vraag wie welke informatie wanneer moet kunnen krijgen om een performante transactie op poten te kunnen zetten.

... bereken de full cost van dit nieuwe marktkanaal voor jouw bedrijf. Ook deze investering in extra klantenservice zal, net als een hoevewinkel, marktkraam op automaat, ook terugverdiend moeten worden.

 

Ondertussen bij de buren

 

Bij de zuiderburen in Wallonië verenigden verschillende actoren in de Korte Keten zich onder Collectif 5 C. Door onder meer rond E-commerce de krachten te bundelen, kunnen de grote investeringen gedragen worden door verschillende schouders. Inspirerend!

 

Aan de slag?

 

Ben je nog op zoek naar bedrijfsspecifiek advies rond marketing en verkoop? Ook de collega’s van Innovatiesteunpunt helpen je graag verder.

 

NOOT: Bij het opstellen van dit artikel werd ook aan distributeur Beedrop gevraagd om zich voor te stellen, wat ook gebeurde. Enkele dagen later kwam het nieuws van hun faillissement. Om deze reden is de passage dan ook uit dit artikel gehaald.