Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Circulatieplan voor hoeve-ijs

Een koppel melkveehouders uit Mol heeft een heus circulatieplan uitgewerkt voor wie van hun hoeve-ijs wil genieten. “Alleen bij goed weer kunnen klanten langskomen voor een vers hoeve-ijsje”, klinkt het bij de uitbaters van de Breykenshoeve langs het kanaal in Mol. “We bieden alleen ijsjes uit de hand aan vanuit het raam en nadien moeten de klanten de pijlen volgen zodat ze weer snel op het jaagpad zijn.”

Marc en Riet Verschueren namen in 1984 het landbouwbedrijf van Marc zijn ouders over naast het kanaal Bocholt-Herentals in Mol, op een boogscheut van Geel. In een houten chaletje verkochten ze in 1999 hun eerste ijsjes. Een deel van de boerderij werd in 2011 omgebouwd tot taverne Breykenshoeve.

“Vervelen doen we ons nog niet”, vertelt Marc. “Samen met onze zoon Kristof hebben we nog het melkveebedrijf met zeventig koeien. Drie dagen nadat de horeca op slot is gegaan - en dus ook Breykenshoeve - werd zelfs onze nieuwe melkrobot nog geleverd. Sinds kort brengen we weer ijsjes aan de man, maar alleen vanuit het raam. De toegang tot de speeltuin is dichtgemaakt.”

Om de klanten vlot te kunnen bedienen, hebben de melkveehouders een circulatieplan uitgewerkt. “Op de grond heb ik overal krijtstrepen getrokken”, reageert Marc. “Gelukkig hebben we veel ruimte. Klanten moeten de pijlen volgen tot aan de uitgang.”

Tijdens het zonnige paasweekend was het volgens Riet geen overrompeling. “Het was druk. Ik schepte uit en zette de ijsjes in de staanders. Marc ontving het geld”, vertelt de bazin. “Mensen toonden begrip. Soms maakte iemand uit gewoonte rechtsomkeer, maar dan zei ik 'Hey, de pijltjes volgen hè.' De politie komt ook bijna dagelijks langs, wij vinden dat goed.”

Marc en Riet draaien hun ijscrème zelf. “Met verse melk en dat proef je: de smaak is voller, gewoon beter”, zegt Marc. In het zomerseizoen hebben ze twaalf smaken in hun gamma. “Door de coronacrisis hebben we het aanbod beperkt tot de zes hoofdsmaken: vanille, mokka, aardbei, chocolade, banaan en stracciatella”, vertelt Riet. “En we zijn nu alleen open bij goed weer.”

“Eind april komt er ook een automaat naast de chalet”, zegt Riet. “Onze klanten kunnen er de klok rond terecht voor bussen melk van een of twee liter, rijstpap, yoghurt, eitjes, aardbeien en andere seizoensproducten.”

Bron: Gazet van Antwerpen