Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Blijde intrede van Hup HUB Brussel in onze hoofdstad

Plattelandsproject Hup HUB Brussel werd met veel persaandacht onthaald in Brussel. Zowel te boot als te paard kwamen lekkere en kwaliteitsvolle land-en tuinbouwproducten aan in de stad. Deze ludieke actie smaakt naar meer!

Op dinsdag 8 september zetten we met een ludieke actie Hup HUB Brussel in de kijker.

Vanuit Vilvoorde bracht een boot een breed aanbod van hoeveproducten naar Brussel. Aan de Steenkaai in Vilvoorde werden hoeveproducten van de Steenberghoeve en landbouw Van Haesendonck op de boot gezet. Samen met gedeputeerde Monique Swinnen voor landbouw en platteland Vlaams-Brabant en geïnteresseerde pers voeren ze naar Brussel. Daar werden ze opgewacht door Brabants trekpaard Gust en de groentekar, tevens volgeladen met hoeveproducten.

Al van oudsher eet men in de stad wat er in het omliggende platteland geteeld wordt. Vandaag is deze band tussen beide wat verloren gegaan, maar meer dan ooit is de vraag wel terug. Lokale, lekkere en gezonde voeding op een duurzame manier naar de stad brengen is een hele uitdaging. Deze uitdaging is niet het vinden van deze producten in de rand, maar wel de match te maken met bijvoorbeeld horeca, grootkeukens en retail in Brussel. Tijdens Hup HUB Brussel zal de vraag naar lokale voeding bij deze bedrijven in kaart gebracht worden en meteen ook de link gemaakt worden met de producenten uit de rand. Waar vraag en aanbod moeilijk matchen zoals de vraag naar geschilde en gesneden aardappelen, zal gekeken worden naar mogelijkheden voor deze verwerking. De laatste maar moeilijkste stap is vaak de logistiek en ook hier zal het project zoeken naar mogelijkheden door middel van hubs te creëren om vandaaruit een gezamenlijk vervoer dat rendabel en duurzaam is op poten te zetten. De aanmoedigende ‘Hup’ in Hup HUB Brussel is nu gegeven en werken samen aan het vervolg. Bent u geïnteresseerd in dit project? Contacteer gerust Katrien Vanhoutte, lees meer over onze projecten op onze website.