Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

BTW op voeding en ijken van weegschalen

BTW op voeding

Als Korte Keten ondernemer verkoop je wellicht (een deel van) je producten rechtstreeks aan de consument. Op alle voeding (en drank) die op deze manier gewoon wordt meegenomen uit je winkel die je 6% BTW in rekening te brengen.

Anders wordt het wanneer je deze voeding gaat serveren. Dan dien je 12% BTW in acht te nemen. Er bestaan hier nogal wat misverstanden over en eerlijk gezegd de wetgeving is niet altijd eenduidig hierover:

  • Serveren wil niet zeggen dat je effectief aan een tafeltje gaat bedienen. Het feit dat je dienstverlening aanbiedt is eigenlijk al voldoende voor de BTW controle om ervan uit te gaan dat je het tarief van 12% BTW dient te hanteren. Dienstverlening kan vb. een paar stoelen zijn die je neerzet opdat mensen even zouden kunnen rusten tijdens een fietstocht. Dienstverlening kan ook een terrasverharding of een parasol of overkapping zijn tegen de zon. Veel hangt af van de interpretatie van de BTW controleur.
  • Voor maaltijden met dienstverlening dien je 12% BTW in rekening te brengen. Maaltijden worden echter heel ruim gezien. Het gaat zeker niet alleen over de dagschotel in een restaurant. Een ijscoupe, een pannenkoek, een wafel worden als maaltijden aanzien. Chips, nootjes, kleine worstjes,… als versnaperingen worden niet als een maaltijd aanzien.
  • Bedraagt je verkoopomzet aan ‘maaltijden’ op jaarbasis meer dan 25.000 euro dan dien je een witte kassa aan te schaffen. Zit je onder de 25.000 euro dan dien je BTW bonnetjes uit te schrijven.
  • Bedraagt je jaaromzet minder dan 25.000 euro euro? Dan kan je je officieel registreren als ‘kleine onderneming’ en hoef je je klanten geen btw aan te rekenen. Dit heeft heel wat voordelen, zoals een eenvoudigere administratie. Maar het kan ook in je nadeel spelen: je kan immers de btw op je aankopen niet recupereren. Meer info

Hou je een opendeurdag ter promotie van je bedrijf, de land- en tuinbouw en de Korte Keten en wil je proevertjes te koop aanbieden dan bestaat de mogelijkheid hiervoor een lokale VZW vb. de KLJ in te schakelen. Door hun statuut kunnen zijn om de kas te spijzen een aantal keer per jaar een activiteit organiseren zonder hiervoor rekening te houden met de BTW regelgeving.

Kalibratie of Ijking van weegschalen

Weegschalen die gebruikt worden in het economisch verkeer (dus voor verkoophandelingen) dienen geijkt te zijn. Ijken of kalibreren houdt in dat men controleert of de weegschaal nog naar behoren werkt. De controle hierop is een bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Economie.

Momenteel gaan er controleurs van de FOD Economie langs voor het nazicht van de balansen (op de bedrijven maar ook op markten). Weegschalen dienen immers om de 4 jaar herijkt worden. Weet je niet meer wanneer je de laatste keer controle gehad hebt? Kijk dan naar de groene sticker op je balans. Als het nummer 15 hierop staat vermeld is uw balans aan herkeuring toe (2015 + 4 jaar).

Voor de ijking kan U één van de firma’s op bijgevoegde lijst contacteren:

https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Quality-and-Security/Lijst-erkende-keuringsinstellingen-Niet-automatische-weeginstrumenten.pdf

https://economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Quality-and-Security/Lijst-OIA-automatische-weeginstrumenten.pdf

Meer info:

https://economie.fgov.be/nl/themas/kwaliteit-veiligheid/metrologie/wettelijke-metrologie/metrologische-reglementering/volledige-lijst-metrologie