Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Beedrop stopt: en nu?

Beedrop stopt: en nu?

Beste hoeveproducent,

Eerder deze week kondigde distributeur Beedrop aan de stekker er uit te trekken.

Heel wat ondernemers die van hun dienstverlening gebruik maakten, zitten vandaag met vragen rond uitbetaling van openstaande facturen. Wat kan je doen?

1. Leg een dossier aan en breng jouw boekhouder op de hoogte

Bewaar een overzicht van bewijsstukken zoals bestellingen, leverbonnen en facturen in één map. Op die manier kan je snel de openstaande schulden bewijzen.

De BTW-aangifte voor het tweede kwartaal nadert. Wacht dus niet met je boekhouder op de hoogte te brengen van de onbetaalde facturen en de openstaande schuld.

 

2. Meld jouw situatie bij het Steunpunt

Om de belangen van de Korte Keten ondernemers in deze situatie zo goed als mogelijk te kunnen verdedigen, willen we iedere gedupeerde land- en tuinbouwer vragen om zijn persoonlijke situatie bij ons te melden. Dat kan bij voorkeur per mail op bthoelen@ons.be of indien gewenst telefonisch op 0473/20.85.53 (Bart). Uiteraard zal deze informatie vertrouwelijk worden behandeld.

 

3. Onderneem zelf stappen

RegSol

Zodra de faillissementsdatum bekend is, kan je als ondernemer zelf een schuldvordering indienen. Dat doe je aan de hand van jouw bewijsstukken via de website www.regsol.be. De uiteindelijke faillissementsdatum zal worden meegedeeld in de KBO. We houden dit samen met jullie in de gaten.

Opgelet! Zelfs al zou de curator de voor jou openstaande schuld niet kunnen vergoeden, blijft deze aangifte toch belangrijk. Het bedrag van onbetaalde facturen wordt immers geboekt en verhoogt zo jouw omzet. Ook op dit deel van je omzet dien je belastingen betalen. Wil je belastingen op onbetaalde facturen vermijden, dan is een fiscaal attest van de curator nodig. Dit is immers het enige bewijs dat de belastingdienst aanvaardt. Met een fiscaal attest van de curator kan je ook je voordeel doen als je belastingcontrole krijgt.

Aangetekend schrijven

Beedrop zelf communiceerde dat ze de gedupeerden als schuldeiser zouden doorgeven. Om niets aan het toeval over te laten, kan je een aangetekend schrijven opstellen met een oplijsting van jouw openstaande schulden ter attentie van het bedrijf Beedrop zelf. Weet je niet onmiddellijk hoe dit op te stellen? Vraag een sjabloon aan per mail op bthoelen@ons.be

De BTW administratie aanvaardt een kopie van het vonnis van faillietverklaring of van jouw schuldvordering als bewijs. Met zo’n bewijs kan je BTW recupereren op de niet uitbetaalde facturen.Samen met de collega’s van Boerenbond bekijken we intussen welke verdere stappen ondernomen kunnen worden.

Voor extra info rond het faillissement van een leverancier, zie ook de info van Boeren Op Een Kruispunt.

 

Waar kunnen gedupeerde Beedrop-consumenten terecht?

BeCommerce is een vertrouwenskeurmerk voor webshops. De organisatie staat open voor de vragen waar klanten van BeeDrop vandaag mee zitten. Stuur je vraag naar info@becommerce.be 

Alvast bedankt voor jullie medewerking.Comments


Momenteel zijn er geen reacties. Wees de eerste om een reactie achter te laten !

Plaats bericht


Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Geef bovenstaande code in: