Steunpunt Korte Keten,

jouw eerste aanspreekpunt
voor vragen over de korte keten.

Verkoop van levensmiddelen B2C met tussenkomst van een derde

Verkoop van levensmiddelen B2C met tussenkomst van een derde

Verkoop van levensmiddelen B2C met tussenkomst van een derde

 

In een recente omzendbrief (Ref: PCCB/S3/1310092) verduidelijkte het FAVV haar standpunt inzake verkoop van levensmiddelen B2C met tussenkomst van een derde. Ben je transporteur, verantwoordelijke van een afhaalpunt of organiseer je gegroepeerde aankopen in de korte keten, dan kan dit bericht belangrijk zijn voor jou.

 

Indien een producent producten levert aan een derde die volgens de onderstaande flowchart gekend moet zijn bij het FAVV, dan worden deze verkopen door het FAVV aanzien als B2B-verkopen. Wie werkt onder een toelating dient op te letten: er staat een maximumgrens van 30% van jouw jaaromzet uit de B2B-verkoop.

 

Distributiemodellen met winstoogmerk dienen zich wel te registreren bij het FAVV. Distributeurs die bijvoorbeeld een vast percentage rekenen op de omzet, hebben dus registratieplicht. Waar voor het FAVV vroeger de focus lag op het ‘veranderen van eigenaarschap’, ligt deze nu op het maken van winst door de distribuerende derde. Korte Keten initiatieven waar producenten samenwerken in de distributie maar dit doen zonder winstoogmerk, vallen dan ook buiten deze registratieplicht.

 

Registratie blijft verplicht wanneer het afhaalpunt georganiseerd word op een locatie die reeds gekend is bij het FAVV. Bijvoorbeeld een afhaalpunt in een hoevewinkel, een afhaalpunt voor vleespakketten in een eetgelegenheid …

 

Heb je vragen of bemerkingen? Stuur ze ons door per mail op steunpuntkorteketen@ons.be

Verduidelijking bij onderstaande flowchart: onder ‘hanteren’ verstaat het FAVV “het ‘ophalen, transporteren, (her)verpakken, opslaan, verdelen,…’”

 

 Comments


Momenteel zijn er geen reacties. Wees de eerste om een reactie achter te laten !

Plaats bericht


Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Geef bovenstaande code in: